Nieuws

Op het eerste tuinwerkweekend 9/10 maart 2024 was het prachtig weer!

En daar werd goed gebruik van gemaakt!

Terugblik op 2023

Ook in 2023 jaar hebben veel gasten en familieleden weer fijne dagen doorgebracht op Caspershuus, in het huis of op de camping. Maar er wordt niet alleen uitgerust, feest of vakantie gevierd, maar ook hard gewerkt. Menigeen komt er met flinke spierpijn vandaan!

Al stond het afgelopen jaar niet zo’n grote en spectaculaire dakrenovatie als in 2022 op onze klus-agenda, toch is in en om het huis weer veel gebeurd. Letterlijk en figuurlijk was het hoogtepunt in 2023: de sloop van de oude schoorsteen. Wel jammer, maar vanwege de veiligheid was het niet verantwoord om hem te laten staan en hij werd niet meer gebruikt.

Hieronder is een beetje te zien hoe dat gebeurde.

En verder zijn weer allerlei andere werkzaamheden in en rondom het huis gedaan. Ook op de achtergrond gebeurt er veel om onze mooie boerderij zo goed mogelijk beschikbaar te houden.

We hopen dat in 2024 weer veel mensen gebruik zullen maken van alles wat deze mooie plek te bieden heeft!

Terugblik op 2022

Het was op Caspershuus in allerlei opzichten een veelbewogen jaar. We kijken er graag nog even op terug. Gelukkig hadden we in 2022 bijna geen last meer van corona-beperkingen. Uitgestelde feestjes, familie weekenden en bijeenkomsten van de jaren daarvoor werden ruimschoots ingehaald.

In februari vroeg de gemeente Aalten of Caspershuus tot begin april beschikbaar zou kunnen zijn voor vluchtelingen uit Oekraïne. Natuurlijk stemden we toe en gedurende enkele weken was een aantal mensen uit Oekraïne erg blij met onderdak en ondersteuning in Caspershuus.

In juni vierden we als familie met een uitgebreid familieweekend dat de Stichting Familiebezit Caspershuus 50 jaar geleden is opgericht. Er was mooie muziek, tijd voor ontmoeting en gesprek, lekker eten en een ‘uutvluchthökske’ op zolder.  Tijdens dat weekend werden ook de eerste exemplaren van het boekje “Hanna’s Paasontbijt’, geschreven door één van Hanna’s kleinkinderen, Hans Jzn., uitgereikt aan oom Bernard en tante Rietje. https://www.de-band.nl/nieuws/cultuur/423732/boekpresentatie-hannas-paasontbijt

In augustus werd er een megaklus opgepakt: vernieuwing van het schuurdak. De boerderij was 14 dagen voor gasten gesloten. Veel familieleden en vrienden daarvan gingen het dak op of verzorgden de catering voor het grote aantal werkers. Een super-klus, en dat ook nog net in de warmste week van het jaar. Hulde aan al die harde werkers voor hun grote inzet!

Naast dat alles waren er ook nog de gebruikelijke andere activiteiten: schoonmaak, tuinwerk, gastenweken, grote en kleine klussen, beheerders- en bestuurstaken. Kortom: het was weer een jaar vol activiteiten in en rond Caspershuus!

Terugblik op 2021

We dachten en hoopten dat we in 2021 minder last zouden hebben van corona. Helaas was dat maar ten dele waar. Ook in het afgelopen jaar moesten veel gasten hun plannen annuleren en kon er slechts door enkele groepen gebruik gemaakt worden van Caspershuus. De trekkershutten en de camping trokken wel extra bezoekers. Dat betekende dat er door de familie weer veel geklust kon worden in en rondom de boerderij. Binnen zijn er muren geïsoleerd en gesausd en in enkele slaapkamers zijn nieuwe vloeren gelegd. Op het erf is ook hard gewerkt. Aan de zijkant van het huis zijn bomen en planten gepoot en gezaaid en de borders bij de ruïne zijn opnieuw ingeplant. Het terras met verhoogd podium nadert zijn voltooiing.

Hieronder zijn nog enkele nieuwsfeiten uit 2021:

Tweede hut geopend

Op 1 april is de tweede hut op de camping achter de schuur geopend. Voor meer informatie: zie bij ’trekkershutten’.

Boomplantdag

Op 13 maart is de boomgaard bemest en zijn er nieuwe bomen gezet. Ook zijn er nieuwe boompjes/struiken voor een Gelderse Haag rondom de boomgaard aangeplant.

Caspershuus in het nieuwe jaarboek Achterhoek & Liemers

Op vrijdag 19 februari is in Bredevoort het nieuwe jaarboek Achterhoek & Liemers van het Gelders Genootschap gepresenteerd. In het jaarboek worden historische interieurs in Oost-Gelderland besproken. Er staan prachtige foto’s in van particuliere woonhuizen, boerderijen, café’s en winkels. Ook de keuken van Caspershuus wordt erin getoond en het tegeltableau van de schouw siert zelfs de buitenkant van het boek. De presentatie van het boek vond plaats in de koppelkerk en was online te volgen. Met onderstaande link is deze presentatie nog te zien: https://koppelkerk.nl/agenda/2021/02/19/-historische-interieurs-in-de-achterhoek-terugkijken/